ترمیم دندان
دارای دندان های: لک دار، آسیب دیده، فرسوده، ناسالم یا کج هستید. از اینکه دندان های شما به این صورت است احساس نارضایتی داشته و اعتماد به نفس شما کاهش پیدا کرده؟ چرا ناراحت هستید شما می توانید با کمک دندانپزشک اقدام به ترمیم دندان های خود کنید و از آن حالت نازیبایی که دندان های شما داشتند آن ها را خارج سازید. اگر مایل باشید ما می خواهیم در مورد اینکه اصلا ترمیم دندان چیست؟ چگونه انجام می شود و اینکه آیا مزایایی دارد یا خیر صحبت کنیم. پس بهترین کار قبل از انجام ترمیم دندان با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید تا با این شیوه درمانی دندانپزشکی آشنا گردید.
با کمک این روش می توان عملکرد طبیعی دندان را بازیابی نمود و به علاوه آسیب هایی که بر اثر پوسیدگی، شکستگی و … ایجاد شده و چهره دندان های شما را بد فرم و نازیبا نموده است را درمان و زیبا نمایید.
ترمیم دندان چیست؟
از ترمیم دندان برای اصلاح نمودن ساختار دندان که ناشی از جراحات و پوسیدگی دندان استفاده می شود.
برای انجام این درمان روش های مختلفی از جمله: پر کردن، باندینگ، روکش و … وجود دارد که هر کدام بسته به نوع خود مزایا و کاربرد مفیدی دارد که در ادامه به چند مورد از آن ها خواهیم پرداخت.
انواع ترمیم دندان
برای ترمیم کردن دندانها روش های مختلفی وجود دارد که هر کدام مزایا و کارکرد مختص به خود را دارا می باشند.
ابتدا باید بگوییم ترمیم دندان به دو دسته: ترمیم مستقیم و ترمیم غیر مستقیم تقسیم می شود.
در ترمیم مستقیم، ماده مستقیماً در ناحیه ایی که مشکل ایجاد شده انجام می پذیرد.
در ترمیم غیر مستقیم ابتدا در آزمایشگاه بر اساس قالبی از دندان مورد نظر ساخته شده و سپس ترمیم جامد تمام شد روی دندان قرار می گیرد.
در اینجا به چند مورد از روش های درمانی و زیبایی ترمیم دندان اشاره خواهیم نمود. با ما همچنان همراه باشید.
باندینگ دندان
از روش های ترمیم دندان می باشد. باندینگ دندان برای ترمیم نمودن حفره های کوچک، دندان های کمی ترک خورده یا شکسته از یک بتونه همرنگ دندان استفاده می نماید.
باندینگ را می توان مستقیما پس از تمیز نمودن بر روی ناحیه ایی که دچار آسیب قرار گرفته اعمال نمود.
دندان پزشک پس از قرار گیری باندینگ با کمک نور UV و یا لیزر اقدام به سفت نمودن آن می کند. هنگامی که سفت شد با کمک سوهان به سمت پایین سوهان کشی انجام شده و صیقلی می گردد.
پر کردن دندان
پر کردن دندان با کمک یک ماده شبیه به بتونه به منظور مهر و موم و بستن سوراخی که از طریق پوسیدگی ایجاد شده انجام می پذیرد. این ماده می تواند از طلا، رزین، آمالگام دندان یا چینی تهیه شود.
قبل از انجام اینکار ابتدا دندانپزشک محل دندان خراب شده را بی حس می نماید. دندان را تمیز کرده و تمام بافت پوسیده آن را خارج می سازد.
پس از اعمال این کارها، پرکننده را در فضای باقی مانده از حفره فرو و محکم می سازد. پس از آن، آن را جلا داده و اجازه می دهد تا سفت گردد. در صورتی که حفره کوچک باشد می توان از این روش استفاده نمود. در صورتی که آسیب گسترده تر باشد بایستی از روش های دیگر برای دندان استفاده نمود.
آنله و اینله دندان
از دیگر روش های ترمیم دندان می توان به آنله و اینله اشاره نمود. این روش از روش های غیر مستقیم می باشد. از این روش برای ترمیم دندانهایی که بر اثر پوسیدگی به طور قابل توجهی آسیب دیده اند استفاده می گردد. آنها به طور سنتی از: رزین کامپوزیت، چینی و یا فلز ساخته شده اند.
از اینله به منظور پر نمودن حفره مرکز دندان استفاده می گردد. اینان در کنار پر کردن حفره می توانند سطح جویدن و گاهی اوقات می توانند کنارهی دندان را هم بپوشاند.
آنله هم برای ترمیم دندانی انتخاب می گردد و استفاده این دو با هم به عنوان یک روش مناسب قابل استفاده است.
برای انجام این روش بایستی ۲ بار به نزد دندانپزشک مراجعه نمود. در اولین دیدار بافت پوسیده از دندان برداشته شده و سپس دندان ضدعفونی و تمیز می گردد. دندانپزشک دندان را برای گذاشتن آنله آماده می سازد و قالبی از دندان می سازد.
در آخر هم بیمار با یک آنله و اینله موقت به خانه می رود.
در مراجعه بعدی آنله و اینله موقت برداشته شده دوباره دندان تمیز می گردد. سپس آنله و اینله روی دندان نصب می گردد و تنظیماتی که لازم دارد روی آن اعمال می شود.
روکش های دندان
از این روش برای درمان دندان های که به شدت آسیب دیده اند استفاده می گردد.
این روکش طوری طراحی شده تا کل دندان های خارجی را دربر بگیرد. این روش هم یک روش غیر مستقیم می باشد که در آزمایشگاه ابتدا ساخته شده و پس از آن روی دندانها اعمال می گردد.
با کمک روکش ها می توان از دندان ها در برابر تخریب بیشتر و عفونت محافظت نمود.
از چه موادی برای ترمیم دندان استفاده می شود؟
روکش، پرکردگی و دیگر روش های ترمیمی دندان از مواد مختلفی تهیه می شوند. هر ماده مزایا و معایب مختص به خود را دارا می باشند و برای موقعیت های مختلف می توانند مناسب عمل نمایند.
در اینجا به موادی که در تهیه این ترمیم کننده ها استفاده شده اشاره خواهیم کرد.
آمالگام: مخلوطی از جیوه و سایر فلزات همچون: مس، نقره و قلع می باشد. برای روش پرکننده دندان از این ماده استفاده می گردد.
رزین کامپوزیت: این ماده هم برای پرکردن حفره های دندان مناسب می باشند. چرا که قالب گیری بالایی داشته و به خوبی روی سطح دندان خواهند چسبید. همچنین طبیعی هم به نظر می رسند.
سرامیک: قوی و بادوام بوده و از نظر ظاهری هم خوب می باشد. از این ماده برای: روکش ها و بریج ها می توان استفاده نمود. قبل رنگ پذیری بوده و با رنگ طبیعی هر دندانی مطابقت می کند.
طلا: از دیگر موادی است که می توان برای ترمیم دندان از آن استفاده نمود. بادوام و ماندگار بوده و انتخاب عملی مناسبی برای روکش و پرکردن می باشد.
زیرکونیا: یک ماده غیر فلزی و بسیار بادوام است که از یک فلز بدست می آید. شاید فکر کنید نوشته ما اشتباه است. اما اینگونه نبوده و درست است، زیرکونیا یک نوع فلز است ولی زمانی که در فرایند تغییر شیمیایی قرار می گیرد ساختار بلوری بادوام پیدا می کنند و از حالت فلزی خود خارج می گردد. دوام بالایی داشته و مشابه کامپوزیت می باشد.
مزایای ترمیم دندان
شاید فکر کنید چرا احتیاج به ترمیم دندان داریم؟ اصلاً ترمیم دندانی مزایایی با خود به همراه دارد تا ما بخواهیم از این روش استفاده نماییم؟
باید بگوییم بله. ترمیم دندانی مزایای مختص به خود را دارا می باشد که در اینجا به چند مورد از آنها اشاره خواهیم کرد:
حفره های دندان را پر می کنند.
باعث ترمیم آسیب های دندانی می شود.
ظاهری واقعی دارند.
بدون فلز می باشند.
به جایگزینی دندان کمک می کنند.
زیبایی دندان را باز می گردانند.
هزینه انجام
در رابطه با هزینه باید گفت بر اساس نوعی که انتخاب می شود هزینه تعیین می گردد. هر کدام از روش های یاد شده هزینه مختص به خود را داشته و با یکدیگر فرق می کنند. برای تعیین قیمت هر کدام از روش ها بایستی به دندانپزشک مورد نظر خود رجوع نمایید.
در آخر
برای ترمیم دندان روش های مختلفی وجود دارد که بسته به نوع دندان، آسیب و هزینه ایی که برای آن تعیین نموده اید یکی از آن ها می تواند منتخب شما باشد. برای اینکه بدانید کدام یک برای شما مناسب است می توانید از دندانپزشک خود در اینباره مشورت های لازم را داشته باشید.