فوبیای دندانپزشکی چیست؟ چگونه بفهمیم به این مشکل دچار هستیم؟ آیا راه درمانی برای آن وجود دارد؟
فوبیای دندانپزشکی یک مسئله بسیار رایج می باشد. بیایید برخی از علل فوبیای دندانپزشکی و آنچه که می تواند برای کمک به بیماران مناسب باشد را بررسی نماییم.
بیشتر افراد به علت ترس و اضطراب از مراجعه نمودن به دندانپزشکی اجتناب می نمایند. گرچه همه این موارد به عنوان فوبیای دندانی طبقه بندی نمی گردند، اما ترس از دندانپزشک یک مسئله بسیار رایج در بین مردم می باشد که می تواند منجر به ایجاد برخی از مشکلات جدی سلامت دهان گردد.
فوبیای دندانی چیست؟
فوبیا دندانی مشکلی است از ترکیب: عوارض ها، ترس ها و علائم جسمی و روانی، و منجر می شود تا فرد به مراجعه به دندانپزشکی امتناع نموده و مراقبت های دندانی خود را انجام ندهد.
می توان گفت حدود ۲۲ درصد از مردم از رفتن به دندانپزشکی و انجام درمان های دندانپزشکی در مطب دندانپزشکی امتناع می ورزند.
فوبیای دندانپزشکی می تواند از یک سوزن کوچک بی حسی شروع گردد و به جراحی یا کشیدن دندان مربوط گردد. این ترس امکان دارد از دوران کودکی برای فرد باقی مانده باشد یا اینکه در اولین مراجعه به دندانپزشکی با یک دندانپزشک نابلد سروکار داشته و مشکلات و دردهایی را به او متحمل نموده باشد.
علل فوبیای دندانپزشکی
فوبیای دندان یک مسئله رایج بوده که بسیاری از افراد اضطراب دندانپزشکی خود را به یک تجربه بد در مقطعی از زندگی خود نسبت خواهند داد. برای برخی از افراد، ترس از دندانپزشک از کودکی شروع گردیده و حتی تا بزرگسالی هم می تواند ادامه دار باشد. با این همه، تجربه بد دندانپزشکی تنها علت فوبیای دندانی نخواهد بود. بعضی مواقع، فوبیای دندانی نشانه موضوع دیگری می تواند باشد.
برخی از علل رایج فوبیای دندانپزشکی به این شرح می باشد:
تجربیات منفی
قبلی این کاملا طبیعی می باشد که فردی که تجربیات منفی در دندانپزشکی دارد از مراجعه مجدد به دندانپزشک هراس داشته باشد. تجربیات منفی ممکن است ناشی از کار با یک دندانپزشک نابلد و غیر حرفه ای یا اینکه انجام اقدامات دندانپزشکی دردناک بوده باشد. بیمارانی که تجارب منفی دارند امکان دارد به اطمینان بیشتر و مراحل شفاف احتیاج داشته باشند.
احساس درماندگی
از دیگر دلایل وجود ترس از دندانپزشکی می تواند به احساس درماندگی مربوط باشد. بیمارانی که دارای دیگر مسائل عاطفی یا روانی می باشند، امکان دارد به علت احساس درماندگی، که می کنند در نتیجه معاینه یا انجام عمل دندانپزشکی به مشکل بر خورد نمایند و دچار هراس از دندانپزشکی شوند. به همین جهت، جانبازان مبتلا به PTSD و قربانیان آزار خانگی به خصوص در معرض فوبیای دندانپزشکی قرار خواهند گرفت. به بیمارانی که احساس درماندگی میکنند باید یادآوری گردد که میتوانند در هر زمان که بخواهند این روش را متوقف نمایند و کاملاً تحت کنترل باشند.
خجالت از وضعیت دهان و دندان خجالت هم یکی دیگر از علت های رایج برای احساس ناراحتی فرد از دندانپزشکی می باشد. غالباً، افرادی که به دلیل خجالت از دندانپزشک دوری می نمایند، چرخه سلامت دهان و دندان آنها بسیار ضعیف می باشد. آنها امکان دارند از مورد تمسخر یا انتقاد گرفتن در مورد مراقبت از دندان های خود هراس داشته باشند. در آخر هم، آنها مراقبت های مورد احتیاج خود را به منظور همین ترس دریافت نخواهند کرد.
بیمارانی که از وضعیت دندان های خود خجالت زده می باشند، بایستی مراقبت های دندانی و درمانی بدون قضاوت دریافت نمایند. اگر در اطرافیان شما این افراد وجود داشتند به آنها یادآوری نمایید که دندانپزشکان دندان ها را در هر شرایطی خواهند دید و بیماران خود را به علت سلامت دهان و دندان ضعیف قضاوت نخواهند کرد و برعکس بلکه می خواهند به سلامت آنها کمک نمایند.
چگونه فوبیای دندانپزشکی را کاهش داد؟
بهترین کاری که می توان برای بیماران مبتلا به این مشکل و اضطراب دندان انجام داد این می باشد که مشخص گردد چه چیزی منجر به ایجاد ترس آنها می گردد و در مورد آن با دندانپزشک خود صحبت نمایید تا نگرانی های موجود کاهش پیدا کند. بعضی از بیماران امکان دارد نتوانند منبع ترس خود را برای دندانپزشک خود بیان نمایند، پس شاید لازم گردد با گذشت زمان با آنها کار نمایید تا بهترین رویکرد پیدا گردد.
البته استفاده از ابزارهایی که درد را کاهش خواهند داد می توانند به بیماران کمک بسزایی نمایند تا احساس راحتی داشته و ترس خود را کاهش دهند و به عنوان اولین قدم مناسب می باشد.
توضیح دادن در مورد روش های درمانی قبل از شروع و در فرآیند انجام درمان هم می تواند برای بیمار به منظور کاهش استرس و فوبیای دندانپزشکی کمک کننده باشد.
با این روش بیمار تا حد بالایی می تواند درک بهتری از فرآیند درمان دندانپزشکی خود داشته باشد و از احساس ترس در فرآیند درمان خود جلوگیری نماید.
نکات مهم کنترل فوبیای دندانپزشکی
شما می توانید برای کاهش و درمان فوبیای دندانپزشکی به این نکات هم توجه نمایید.
می توانید با دندانپزشک خود در رابطه با ترس خود صحبت نمایید. با این کار شما شانس بیشتری برای غلبه با این مشکل خواهید داشت.
شما برای کاهش ترس خود از دندانپزشکی می توانید ترس هایی را که دارید در یک دفترچه نوشته و لیست نمایید. در صورتی که ترس های نوشته شده زیاد باشند، بهتر است با دندانپزشک خود در اینباره مشورت بگیرید.
می توانید با جزئیات درمانی که دندانپزشک شما برای ما می خواهد ارائه دهد آشنا گردید و به این صورت ترس به علت ندانستن را در خود کاهش دهید.
همراه کردن یک شخص به عنوان یک همراه می تواند باعث شود تا دلگرمی پیدا کرده و استرس شما تا حد ممکن کاهش پیدا کند.
با کمک برخی از داروها هم می توان به کاهش ترس از دندانپزشکی کمک نمود. البته این داروهای مسکن بایستی با نظر دندانپزشک انجام گیرد.
نفس عمیق کشیدم هم می تواند به کاهش ترس و استرس کمک شایانی نماید.
توجه به محیط اطراف اتاق انتظار دندانپزشکی هم می تواند به پرت نمودن حواس کمک نماید.
در آخر
ترس یا اضطراب مراجعه به دندانپزشکی در افراد بسیاری دیده می شود و حتی می تواند این مشکل ریشه در زمان کودکی یا مراقبت دندانی برای اولین بار توسط یک دندانپزشک نابلد بوده باشد. البته دیگر علل ترس از مراجعه به دندانپزشکی هم وجود داشته باشد. اما با کمک دندانپزشک حاذق می توان این مشکل را رفع و درمان نمود و سلامت دهان و دندان خود را به بهترین شکل داشت.
دندانپزشکی گلد مد از مراکز معتبر در زمینه دندانپزشکی است که تمامی روش های دندانپزشکی را با بهترین مواد انجام می دهد و شما با اطمینان کامل می توانید از خدمات این مرکز که شامل انواع جراحی: جراحی ریشه دندان، جراحی دندان عقل نهفته، جراحی لثه، جراحی ضایعات پاتول و همچنین انواع خدمات عمومی دندانپزشکی و زیبایی همچون ایمپلنت دیجیتال، کامپوزیت، ونیر و لمینت و … استفاده کنید.