ارتودنسی فانکشنال چیست؟ سن مناسب ارتودنسی فانکشنال چه سنی است؟

ارتودنسی فانکشنال

در برخی مواقع رشد فک بالا و پایین یکسان نمی باشد و جلو یا عقب بودن فک بالا یا پایین اتفاق می افتد که در علم دندانپزشکی با کمک دستگاه فانکشنال می توان این ناهنجاری رشد و همچنین بی نظمی دندان ها را برطرف نمود. وقتی فک بالا یا پایین دچار ایست رشد شود با انجام ارتودنسی فانکشنال می توان فک را تا حالت نرمال به جلو هدایت نمود. در این مقاله قصد داریم در مورد ارتودنسی فانکشنال با شما صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

ارتودنسی فانکشنال

ارتودنسی با دستگاه فانکشنال یکی از انواع ارتودنسی است که برای رفع ناهنجاری فک و نامنظمی دندان ها انجام می گیرد. در کودکی احتمال اینکه فک های بالا یا پایین رشد درستی نداشته باشند وجود دارد. در سنین کودکی به دلیل اینکه کودک در سن رشد قرار دارد به راحتی می توان با دستگاه فانکشنال به رشد فک کمک کرد و همچنین ظاهر را زیبا نمود. البته باید بدانید که عدم رشد صحیح فک در جویدن غذا مشکلاتی ایجاد می کند و همچنین در هنگام تکلم نیز فرد دچار مشکل خواهد بود. ناهنجاری فک و دندان در رده های مختلفی تقسیم بندی می شود و ناهنجاری کلاس دو به کسانی اطلاق می گردد که فک پایین آنها عقب تر از فک بالایی است و در ظاهر فرد نمایان است. همچنین ناهنجاری کلاس ۳ نیز برای افرادی است که فک پایین جلوتر از فک بالایی است.

با انجام ارتودنسی فانکشنال می توان با تحریک فک، آن را به حالت نرمال در آورد.

البته همانطور که گفته شد این روش ارتودنسی برای کودکان که در حال رشد هستند مناسب می باشد و برای  بزرگسالان نتیجه بخش نمی باشد و با جراحی فک می توانند مشکل جلو یا عقب بودن فک را برطرف نمایند.

زمان مناسب درمان جلو زدگی فک پایین سنین ۷ تا ۸ سالگی می باشد و همچنین برای درمان عقب بودن فک پایین با توجه به جنسیت کودک بین ۶ تا ۱۴ سالگی می باشد. طول مدت درمان ناهنجاری فک در هر کودک متفاوت می باشد و با توجه به میزان ناهنجاری بین ۶ تا ۱۲ ماه به طول می انجامد.

ارتودنسی فانکشنال

انواع دستگاه فانکشنال

ارتودنسی فانکشنال به صورت ثابت یا متحرک انجام می گیرد و دندانپزشک با توجه به شرایط بیمار، سن کودک، نوع و میزان ناهنجاری از انواع دستگاه فانکشنال استفاده می کند‌.

این مطلب را هم بخوانید
انواع جراحی فک  و مزایای آن

دستگاه هربست

برای افرادی که دچار اوربایت شدید هستند مورد استفاده قرار می گیرد. در صورت داشتن اوربایت فک پایین رشد نمی کند. دستگاه هربست یک دستگاه ثابت است که نمی توان آن را برداشت. این نوع دستگاه را داخل دهان روی قوس داخلی می گذارند.

دستگاه مارا

افرادی که دچار عقب افتادگی فک شده اند می توانند از این نوع دستگاه استفاده نمایند. دستگاه مارا به میزان قابل توجهی فک را به جلو هدایت می کند.

دستگاه تویین بلاک

برای رشد فک پایین از این نوع دستگاه ارتودنسی استفاده می شود و افرادی که دچار ناهنجاری اورجت شده اند بهترین گزینه می باشد.

دستگاه اکتیویتور

دستگاه اکتیویتور نیز از دستگاه های فانکشنال می باشد که برای تراز کردن فک بالا و پایین مناسب است.

دستگاه فانکشنال بایوتینور

برای افرادی که دچار اختلال رشد در فک پایین شده اند دندان پزشک این دستگاه را پیشنهاد می کند و همچنین برای درمان اوربیت نیز مورد استفاده قرار می گیرد.

فانکشنال متحرک فانکل

دستگاه فانکشنال متحرک فانکل موثر در تحریک رشد فک پایین می باشد و فضای لازم برای رشد دندان را فراهم می سازد. دستگاه فانکشنال متحرک انواع مختلفی دارد که عبارتند از:

  • فرانکل یک مناسب برای اصلاح مال اکلوژن کلاس ۱ و ۲ می باشد.
  • فرانکل دو برای درمان اکلوژن کلاس دو گروه های ۱ و ۲ استفاده می گردد.
  • فرانکل سه برای درمان مال اکلوژن کلاس ۳ مناسب است.
  • فرانکل چهار برای رفع ناهنجاری اوربایت مناسب است.

مزایای ارتودنسی فانکشنال

انجام این نوع ارتودنسی مزایای زیادی دارد که عبارتند از:

  • بین دو فک تقارن ایجاد می کند و برای رشد دندان ها فضای مناسبی ایجاد می نماید.
  • موجب بهبود طرح لبخند و زیبایی چهره می شود.
  • دندان ها را منظم می کند و ناهنجاری ها را رفع می کند.
  • از بروز اختلالات مفصل گیجگاهی فکی جلوگیری خواهد نمود‌.
  • با انجام این روش احتمال کشیدن دندان بسیار کم است.
  • ابزارها و لوازم ارتودنسی فانکشنال به راحتی تمیز می شوند.

معایب دستگاه های فانکشنال

دستگاه فانکشنال دارای ایراد و عیوبی نیز می باشد که می توان به احتیاج به بهداشت دهان و دندان بسیار زیاد اشاره کرد. همچنین در صورتی که خلاف دستور ارتودنتیست خود عمل کنید نتیجه ی درستی حاصل نخواهد شد.

این مطلب را هم بخوانید
آفت دهان: علل، علائم، و روش‌های درمان

هزینه انجام ارتودنسی

همانطور که گفته شد دستگاه های فانکشنال متفاوت هستند و با توجه به میزان ناهنجاری و نامنظمی فک ها قیمت ها نیز متفاوت است‌. دستگاه های ثابت و متحرک هر کدام دارای هزینه ای متفاوت هستند و با مراجعه به دندانپزشک بررسی مشکل می توان برآورد هزینه درستی انجام داد.

جمع بندی نهایی

ارتودنسی فانکشنال یکی از روش های ارتودنسی است که برای رفع ناهنجاری فک (جلو یا عقب بودن فک بالا یا پایین) و نامنظمی دندان ها استفاده می گردد و برای کودکان در سنین رشد بهترین گزینه است. برای رفع جلو زدگی فک در سنین ۷ تا ۸ سالگی باید درمان آغاز گردد. همچنین برای عقب بودن فک پایین بین ۶ تا ۱۴ سالگی با توجه به جنسیت درمان باید صورت گیرد. مدت زمان استفاده از این دستگاه بین ۶ تا ۱۲ ماه با توجه به میزان ناهنجاری است. ارتودنسی فانکشنال با دستگاه های مختلفی انجام می گیرد و دو نوع ثابت و متحرک دارد. از جمله مزایای این نوع ارتودنسی می توان به تقارن فک ها، رفع نامنظمی دندان ها، کاهش اختلالات گیجگاهی، زیبایی چهره و لبخند و … اشاره کرد.

البته باید بدانید که استفاده مداوم از دستگاه تاثیر گذار است و در غیر اینصورت بهبودی حاصل نمی شود. هزینه انجام ارتودنسی با دستگاه فانکشنال به میزان ناهنجاری فک و نامنظمی دندان ها بستگی دارد و با مراجعه به دندانپزشک و بررسی دندان هزینه انجام ارتودنسی مشخص می شود.

دندانپزشکی گلدمد از مراکز معتبر در زمینه دندانپزشکی است که تمامی روش های دندانپزشکی را با بهترین مواد انجام می دهد و شما با اطمینان کامل می توانید از خدمات این مرکز که شامل انواع جراحی: جراحی ریشه دندان، جراحی دندان عقل نهفته، جراحی لثه، جراحی ضایعات پاتول و همچنین انواع خدمات عمومی دندانپزشکی و زیبایی همچون ایمپلنت دیجیتال، کامپوزیت، ونیر و لمینت و روکش، بلیچینگ و کامپوزیت و جرم گیری … استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با ما
× پشتیبانی از طریق واتساپ