در دندانپزشکی علم بسیار پیشرفت کرده است و می توان به راحتی دندان های ترک خورده و خراب را ترمیم کرد. باندینگ دندان یکی از راه های درمانی در دندانپزشکی است که جنبه زیبایی نیز دارد و همانند کامپوزیت می باشد و موجب یکدست شدن دندان ها خواهد شد. در این مقاله به تعریف باندینگ دندان و همچنین مزایا و معایب آن در دندان پزشکی خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
باندینگ دندان چیست؟
باندینگ دندان یک روش ترمیمی است که برای ترمیم دندان شکسته و همچنین نواقص دیگر استفاده می شود. این عمل با استفاده از مواد کامپوزیت که شامل رزین پلاستیکی با دوام و نوعی پرکننده شیشه ای است صورت می گیرد و رنگ آن شبیه به رنگ دندان می باشد. ماده باندینگ شبیه به بتن می باشد و شکل گیری خوبی دارد. همچنین مواد شیشه ای که در تهیه این مواد استفاده می شود موجب شفاف شدن و مستحکم بودن آن خواهد شد. انجام این عمل دندانپزشکی در کنار کار ترمیمی ای که انجام می دهد موجی زیبایی دندان ها نیز خواهد شد و لبخندی زیبا را به شما هدیه می دهد. باندینگ حتما باید توسط دندانپزشک صورت گیرد و از روش های خانگی نمی توان بهره برد.
موارد استفاده باندینگ
برای رفع مشکلات دندانپزشکی زیر می توان از باندینگ دندان استفاده کرد.
ترمیم پوسیدگی دندان ها
ترمیم ترک خوردگی و شکستگی
دندان
ترمیم تغییر رنگ دندان ها
بستن فاصله و شکاف بین دندان ها
جایگزین خوبی برای دندان های پرشده با مواد آمالگا
بلند نمودن طول دندان ها
تغییر در ظاهر دندان ها
حفظ ریشه دندان که به دلیل تحلیل لثه قابل دیدن است.
همچنین برای افراد زیر نیز این درمان مناسب می باشد.
افرادی که دندان شکسته یا لب پر شده دارند.
کسانی که چند دندان کوتاهتر نسبت به دندانهای دیگر خود دارند.
کسانی که در بین دندانهای آنها فاصله افتاده است و درمان ارتودنسی نمی خواهند انجام دهند.
افرادی که می خواهند فقط چند دندان خود را تغییر رنگ بدهند.
انواع باندینگ دندان
باندینگ خود دو نوع باندینگ کامپوزیت مستقیم و باندینگ کامپوزیت چسبنده دارد.
باندینگ کامپوزیت مستقیم
در این نوع باندینگ از کامپوزیت های هم رنگ درمان به منطور پر کردن پوسیدگی، ترمیم ترشیدگی یا ترک خوردگی، پوشاندن فاصله بین دندان ها و نیز ترمیم لبه های دچار خوردگی دندان استفاده خواهد شد. همانطور که از نام این روش پی است به صورت مستقیم مواد کامپوزیت بر روی دندان ها قرار می گیرد و سطح تهاجم پایینی طرح لبخند دچار اصلاح می شود.
باندینگ کامپوزیت چسبنده
این روش همانند روش مستقیم نیست و در هنگام ترمیم دندان ها به هم متصل می شوند. باندینگ کامپوزیت چسبنده جنبه زیبایی دارد و با روکش دندان، لمینت دندان، بریج و اینله و آنله همراه است. به این صورت که در ابتدا رنگ مناسب باندلینگ دندان انتخاب می شود و سپس دندانپزشک با یک محلول اسیدی سطح دندان را زبر می کند و محلول رزین کامپوزیت را بر روی دندانها قرار می دهند.
حال نوبت حالت دهی مواد کامپوزیت می باشد و سپس با استفاده از پرتو مخصوص مواد روی دندان را سفت می کنند. فرآیند انجام شده تا زمانی که طرح نهایی صورت گیرد مورد تکرار قرار می گیرد. در انتهای کار با صیقل کشیدن باندینگ دندان را به اتمام می رساند. صیقل کشیدن برای صاف شون سطح دندان ها می باشد تا به صورت یکدست و صاف باشند.
مزایای باندینگ دندان را برشماریم.
باندینگ دندان موارد مصرفی زیادی دارد که مزایای آن بسیار زیاد است. در ادامه به چند فایده مهم آن خواهیم پرداخت.
کم هزینه بودن انجام این عمل دندانپزشکی آن را در بین مردم پرطرفدار نموده است.
در یک جلسه درمان صورت می گیرد و نیازی به اتلاف وقت چند روزه نیست.
از مینای دندان محافظت می کند.
قابلیت ترمیم پذیری دارد و در صورت بروز مشکل می توان دوباره انجام شود.
در هنگام انجام باندینگ دندان نیازی به بی حسی نمی باشد.
معایب باندینگ دندان
هر کاری در کنار مزایایی که دارد معایبی نیز دارد و باندینگ دندان نیز از این قاعده مستثنی نیست و معایب کمی دارد که به آن می پردازیم.
نسبت به دیگر درمان های زیبایی رنگ پذیری بیشتری دارد.
ماندگاری این نوع درمان نیز نسبت به درمانهای دیگر کمتر می باشد.
بسیار آسیب پذیر می باشد.
ممکن است بعد از استفاده در برخی افراد حساسیت ایجاد کند.
تشخیص انجام باندینگ
قبل از انجام درمان ابتدا توسط مشاورین دندانپزشکی نوع درمان و چگونگی آن به سما توضیح داده می شود و بعد از معاینه، عکسبرداری رادیولوژی دندانهایی که می توان درمان بر روی آنها صورت گیرد را بررسی خواهند کرد.
همچنین اگر برای زیبایی می خواهید باندینگ انجام دهید نیز توضیحاتی به شما ارائه داده خواهد شد و در صورت مناسب نبودن این نوع درمان روش های دیگری را پیشنهاد می دهند.
مدت زمان انجام درمان
همانطور که گفته شد در این درمان نیازی به بی حسی نیست و حدود ۳۰ تا ۶۰ دقیق طول می کشد تا ترمیم انجام گیرد. در صورتی باندینگ چند دندان با هم صورت گیرد لزوماً مدت زمان بیشتری احتیاج است و جلسات بیشتری باید به دندانپزشکی مراجعه نمود.
ماندگاری باندینگ دندان
هر چقدر از دندان های خود محافظت بیشتری کنید باندینگ بر روی دندان ها بیشتر باقی می ماند. به طور کلی با رعایت بهداشت دهانی طول مدت ماندگاری این درمان بین ۵ تا ۱۰ سال می باشد و بعد از دیدن خرابی بهتر است دوباره باندینگ ترمیم یا جایگزین شود.
مراقبت های بعد از درمان
همانند دندان های طبیعی ۷ود باید از آنها مراقبت کنید. به این صورت که حداقل دو بار در روز مسواک زدن فراموش نشود و همچنین روزی یک بار نخ دندان استفاده کنند. از جویدن خوراکی های سخت خودداری کنید زیرا مواد باندینگ ممکن است دچار خوردگی و ترشیدگی شوند. در صورتی که احساس اولیه را نسبت به باندینگ دندانهای خود ندارید حتما دندان ها دچار تراشیدگی شده اند و باید به دندانپزشک مراجعه کرد.
قیمت باندینگ دندان
هزینه بادینگ به عوامل خاصی نظیر شرایط دندان ها، تعداد دندان های ترمیم شده، درمان های اضافی انجام شده به همراه باندینگ و دستمزد دندانپزشک متخصص که درمان را انجام می دهد بستگی دارد. برخی بیمه ها عمل دندانپزشکی را پوشش می دهند و ممکن است مقداری از هزینه توسط بیمه پرداخت شود و در غیر این صورت به صورت آزاد محاسبه خواهد شد.
نتیجه گیری
باندینگ دندان یک روش ترمیمی برای درمان شکستگی دندان ها، پوسیدگی دندان، ترک خوردگی، تغییر رنگ دندان و … می باشد که توسط کامپوزیت رزینی صورت می گیرد که در کنار مستحکم بودن دندان ها ظاهر شفافی ایجاد می کند. این عمل نسبت به عمل های دیگر از هزینه کمتری برخوردار است و طی یک جلسه درمان صورت می گیرد. دو نوع باندینگ امروزه در دندانپزشکی ها انجام می شود که به صورت باندینگ کامپوزیت مستقیم یا باندینگ کامپوزیت چسبنده هستند.
این روش درمانی بین ۵ تا ۱۰ سال ماندگاری دارد و بعد از این مدت در صورت خرابی می توان ترمیم یا جایگزینی صورت گیرد. بعد از انجام باندینگ باید بهداشت دهانی را رعایت کرد و از مسواک زدن دندان ها و نخ دندان کشیدن غافل نشد.